Híreink

„Feketéző” műhely

800 milliós fogás egy panelben

Újabb szervizek nagyító alatt

A magyar hatóságok is élen járnak az IP jogsértések megfékezésében

3/2023 Közgyűlés

Bukott a „netbiznisz”

A NAV pénzügyőrei hamis autódiagnosztikai eszközöket, kulcstartókat, emblémákat és illegális szoftvereket tartalmazó számítógépeket is találtak egy Vas vármegyei férfi hálószobájában. Egy internetes hirdetés vált gyanússá a pénzügyőröknek.

A világhálón üzletelő férfit ezután keresték meg a lakásán, ahol autódiagnosztikai eszközöket és különféle márkajelzésű kulcstartókat találtak. Az ellenőrzés hamar felfedte, hogy az áruba bocsátott portékák hamisak. A laptopokat és DVD lemezeket a Járműipari Forgalmazók Szellemi tulajdon-védelmi Szakmai Egyesület (JAF) munkatársainak szakértői vették szemügyre.

Rövid vizit után a hozzáértők egyöntetű véleménye az volt: az eszközök hamis szoftvereket tartalmaznak. A kérdőre volt nyerészkedő a hamis szoftverek jogosulatlan használatával, a hamis eszközökkel és árukkal több, mint kilencmillió forint vagyoni hátrányt okozott a jogtulajdonosoknak, ezért a pénzügyőrök az illegális termékeket lefoglalták és iparjogvédelmi jogok megsértésének bűncselekménye miatt eljárást indítottak. Felhívjuk a figyelmet, hogy aki kétes eredetű helyről vásárol, az nem csupán önmagát teheti ki veszélynek, hanem másokat is bajba sodorhat.

A hamisított autódiagnosztikai eszközök használata – ellenőrizetlen pontosságuk, esetleges értéktorzításuk miatt – a járműveknél téves beállításokhoz vezethet, így alkalmazásuk közvetve a közlekedésbiztonságra is fokozott kockázatot jelent!

Forrás: NAV