Híreink

Hamisítás Elleni Világnap 2024

Harmincmilliós luxus

Hamisítás Elleni Vilgánap 2024

Lebukott a „postajárat”

JAF kvízjáték nyertesek

Hamis szoftverekkel kereskedett egy férfi az interneten

A Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei adóellenőrök és a Bevetési Igazgatóság pénzügyőrei összehangolt tevékenységének és kockázatelemzésének köszönhetően került a NAV látókörébe egy magánszemély, aki az interneten járműdiagnosztikai eszközöket kínált, jóval a piaci ár alatt.

 

 

Próbavásárlást követően a pénzügyőrök a helyszínen ellenőrzést tartottak, ahol munkájukat a Járműipari Forgalmazók Szellemi Tulajdon-védelmi Szakmai Egyesületének (JAF) szaktanácsadója is segítette. Összesen 81 autódiagnosztikai eszköz, és hozzájuk tartozó szoftverek kerültek elő, szépen becsomagolva.

A pénzügyőrök egy táskában illegális autóipari szoftvereket tartalmazó hordozható számítógépet és két autódiagnosztikai eszközt is találtak. A termékeket a JAF szaktanácsadója megvizsgálta és megállapította, hogy azok hamisítványok, a szoftverek illegális autóipari szoftvernek minősülnek. A szaktanácsadó véleménye alapján a magánszemély több mint 126 millió forint kárt okozott a jogtulajdonosoknak.

A helyiség ellenőrzésekor a pénzügyőrök mintegy 1,5 ezer különféle márkájú (Volkswagen, Audi, BMW, Seat, Mercedes) autóemblémát is találtak. A megkeresett magyarországi képviselők megállapították, hogy azok hamisítványok, amelyekkel az eljárás alá vont személy a jogtulajdonosoknak – előzetes számítás alapján – mintegy 5,5 millió forint kárt okozott.

Az árusítást végző magánszemély ellen a pénzügyőrök szellemi tulajdonjog megsértése bűncselekmény elkövetésének megalapozott gyanúja miatt feljelentést tettek.

A hamisított autódiagnosztikai eszközök kiszűrése kiemelt fontosságú, mivel azok nemcsak a gazdasági szereplőknek okoznak jelentős károkat, hanem kiemelt közlekedésbiztonsági kockázatot is jelenthetnek.

A készülékeket a járművekhez csatlakoztatva hibakódokat lehet olvasni és törölni, de a különféle vezérlők aktiválására, programozására is alkalmasak, ugyanakkor bevizsgálás nélkül megbízhatatlanok lehetnek, így pontatlan, félrevezető adatokkal veszélybe sodorhatják az autósokat.

A kockázatok csökkentése és a további ágazati piactisztítás érdekében munkatársaink a jövőben is vizsgálni fogják az autószervizeket, illetve a diagnosztikai eszközöket forgalmazókat.

Forrás: NAV