61 milliónyi adót próbáltak elcsalni hamis termékekkel

A NAV Győr-Moson-Sopron Megyei Adó- és Vámigazgatóságának pénzügyőrei tavaly mintegy kétezer darab hamisítványt foglaltak le, melyekkel összesen 61 millió forint kárt okoztak a jogtulajdonosoknak. Ennek kétharmadát, mintegy 41 millió forintnyi kárt az autószervizek és autóalkatrész-forgalmazók ellenőrzése során állapítottak meg.

61 milliónyi adót próbáltak elcsalni hamis parfümökkel, táskákkal, autóalkatrészekkel, dohánnyal Győr-Moson-Sopronban megyében tavaly.

Tavaly hat megyei gépkocsiszerviznél 26 illegális szoftvert, 6 illegális autódiagnosztikai eszközt, továbbá 1500 hamis autóalkatrészt és tartozékot találtak a pénzügyőrök. De voltak különleges esetek is.

Ritkaságnak számítanak a hamis márkajelzéssel ellátott arany ékszerek, ilyen esettel évek óta nem találkoztunk – mondta el Bakodiné Iklódi Zsuzsanna szakértő. – Tavaly egy magánszemély az egyik népszerű közösségi oldalon kínált eladásra több ilyet. A hirdető a revizoroknak eladott két, szemmel láthatóan hamis Bvlgari ékszert, továbbá átadta a magánál tartott másik 39 aranyat, melyek közül további hamisítvány is előkerült.

A NAV munkatársai több mint ötezer ellenőrzés során 5 milliárd forint adókülönbséget állapítottak meg. Emellett 2733 helyszíni ellenőrzést is végeztek, ezeknél az esetek 57 százalékában a nyugta- és számlaadást vizsgálták.

Be nem jelentett foglalkoztatást 109 esetben állapítottak meg az ellenőrök, míg 53 esetben ellenőriztünk olyan magánszemélyt, aki adószám nélkül végzett gazdasági tevékenységet – összegezte Bakodiné Iklódi Zsuzsanna. – Tavaly 785 támogató eljárás indult, ami több mint négyszerese az előző évinek. Ezeknél a vizsgálatoknál a hibákra nem szankcióval, hanem tájékoztatással reagál a NAV. A cél, hogy a figyelemfelhívást követően önként pótolják a hiányosságokat az adózók.

A NAV Győr-Moson-Sopron megyei ügyfélszolgálatait tavaly 125 ezer ügyfél kereste fel, ami 17 százalékkkal haladja meg a 2021-es ügyfélforgalmat.

Bár Győr-Moson-Sopron vármegyének nincs uniós külső határszakasza, tavaly mégis az igazgatóságon volt az ötödik legmagasabb a vám-eljárások száma országos viszonylatban. Ez 312 ezer eljárást jelentett, ami 60 százalékkal meghaladta a 2021-es adatokat.

A NAV Bevetési Igazgatóságának pénzügyőrei ellenőrzik az utas- és áruforgalmat. Győr-Moson-Sopronban több mint háromszázmillió forint értékben foglaltak le jogellenes termékeket, köztük jelentős mennyiségben zárjegy nélküli dohány- és alkoholtermékeket. Ez csaknem háromszorosa az előző évinek. A három legnagyobb fogás közül a legmagasabb értékű az a közel 125 milliós rakomány volt, amit egy cseh jármű ellen­őrzése során az M1-es autópálya győri szakaszán találtak a pénzügyőrök: 7500, különféle márkájú, köztük Adidas, Armani, Chanel, Gucci, Prada ruha és táska volt a rakományban, mind hamisítvány. A második legnagyobb fogás is egy cseh járműből került elő. Ez a szállító is hasonló világmárkák hamisított parfümjeit és napszemüvegeit próbálta illegálisan behozni az országba. Egy bolgár kocsi vezetője szintén luxusparfümök utánzataival bukott meg, tőle 12 millió forint értékű árut foglaltak le a NAV munkatársai.

Forrás: Kisalföld (kisalfold.hu)