Híreink

„Feketéző” műhely

800 milliós fogás egy panelben

Újabb szervizek nagyító alatt

A magyar hatóságok is élen járnak az IP jogsértések megfékezésében

3/2023 Közgyűlés

Illegális szoftvereket használtak az autószervizben

Illegális szoftvereket tartalmazó laptopot és hamis autódiagnosztikai eszközöket foglaltak le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy nyugat-dunántúli autóalkatrész-forgalmazó üzletben és a hozzá tartozó autószervizben.

A feltárt jogsértések a becslés alapján mintegy 10 millió forint kárt okoztak a jogtulajdonosoknak. A pénzügyőrök rendszeresen tartanak közös ellenőrzéseket a Nyugat-Dunántúlon a Járműipari Forgalmazók Szellemi Tulajdon-védelmi Szakmai Egyesületének (JAF) munkatársaival az autóalkatrész-forgalmazók és az autószervizek által használt szoftverek jogtisztaságának vizsgálatára.

Egy autóalkatrész-forgalmazó üzletben és a hozzá tartozó autószervizben a gépjárművek diagnosztizálására használt laptopon a pénzügyőrök és a JAF munkatársa a legális programok mellett több illegális szoftvert is találtak. Emellett az autószerviz mögötti udvaron parkoló gépjárművek egyikéből két hamis diagnosztikai eszköz is előkerült. A hamisítványokhoz tartozó illegális szoftverek szintén telepítve voltak a laptopon. A pénzügyőrök az üzlet pultjában találtak egy CD-t is, amin szintén illegális autódiagnosztikai program volt.

A NAV munkatársai az összesen 13 illegális szoftvert tartalmazó laptopot és CD-t, valamint a két hamis diagnosztikai eszközt lefoglalták. A vállalkozó a hamis eszközökkel, valamint a szoftverek jogosulatlan használatával becslés alapján mintegy 10 millió forint kárt okozott a jogtulajdonosoknak. A pénzügyőrök szerzői jogok, valamint iparjogvédelmi jogok megsértésének gyanúja miatt büntetőeljárást kezdeményeztek a NAV pénzügyi nyomozóinál.

A járműipari jogsértések kiszűrésére a jövőben is folytatódnak a NAV és a JAF közös ellenőrzései.

Forrás: NAV