Híreink

Luxusmárkák hamisítványaival buktak le a piacon

Hamis ruhák a galambok alatt

Makita helyett Makota

Osztoztak a hamis mosószeren

Hamis órákkal bukott

Hamis járműipari termékek megsemmisítése

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal és a Járműipari Forgalmazók Szellemi Tulajdon-védelmi Szakmai Egyesülete  száz millió forintot meghaladó értékű hamis, illegális járműipari-, diagnosztikai eszközt, szoftvert, alkatrészt, butik árut semmisített meg a Mü-Gu Kft. telephelyén.

A diagnosztikai eszközöket és alkatrészeket ún. shredder technológiával semmisítették meg, csak úgy mint az ezernél is több még 2015-ben lefoglalt hamis légszárítópatront.

Lepopold Róbert a Nemzeti Adó- és Vámhivatal vám- és jövedéki szóvivője a sajtótájékoztatón elmondta, hogy "az ellenőrizetlen forrásból származó alkatrészek használatának számos hátránya van, nem csak a gazdaságra, illetve a jogosult számára, hanem a fogyasztó, a hamis alkatrészt felhasználó számára is komoly veszélyeket rejt.

A hamis vagy kétes eredetű autóalkatrész súlyos kockázati tényező. Sokan még mindig nincsenek tudatában annak, hogy egy pár ezer vagy tízezer forinttal olcsóbb alkatrész miatt gépjárművük megbízható működését vagy akár saját életüket is kockára teszik.

Jóllehet egy hamis embléma a gazdasági károkon túl más károkat vélhetően nem okoz, egy nem az eredeti gyártótól származó – ebből fakadóan esetleg pontatlan, elavult adatokat tartalmazó – autódiagnosztikai szoftver alapján szervizelt gépjármű, vagy egy hamis fékbetét vagy légzsák beépítése már emberéleteket követelhet.

Sajnálatos módon Magyarországon a közúti balesetek kapcsán nem áll rendelkezésre olyan kimutatás, hogy azok bekövetkeztét hamis alkatrész okozta, okozhatta-e."

Marótiné Koczur Györgyi a JAF elnöke beszédében elmondta, hogy "a gépjármű eladásokkal párhuzamosan dinamikusan növekszik az alkatrész-kereskedelem volumene is.

A JAF tagjai között tudhatjuk a legjelentősebb gépjármű márkakereskedőket, független diagnosztikai eszköz és szoftver forgalmazókat akik felismerték az együttműködésben rejlő lehetőségeket és így a NAV-al közösen tudunk fellépni a hamis járműipari termékek ellen. Ez az együttműködés a cégek jogos érdekeinek képviselete mellett egy másik nagyon fontos cél érdekében született: a közúti közlekedésben résztvevők biztonsága érdekében.

A hamis termékek olcsóbbak az eredetinél, de vajon megéri kockáztatni? Ha a silány minőségű alkatrészt választjuk, számolni kell annak kockázatával is, hogy egy esetleges baleset okozója is lehet az olcsóbb alkatrész vagy a szakszerűtlen szerviz.

A sajtóban nagy visszhangot kapott egy két évvel ezelőtti NAV-JAF közös felderítés, amelyben hamis légszárító patronokat foglalt le a hatóság. A hír kapcsán volt olyan busztársaság ahol a már szervizelt autóbuszokat visszahívták, mert a felderítésben szereplő hamis légszárító patronokat szerelték be a járművekbe.

Úgy gondolom, ha már egyetlen emberéletet megmentünk a közös ellenőrzéssel és a hamis termékek elleni hatékony fellépéssel, már nem dolgoztunk hiába.

A NAV-JAF közös ellenőrzések immár 10 éve rendszeresek és idén már több mint 25 ellenőrzésen 125 millió forint vagyoni hátrányt tártak fel a két szervezet munkatársai."