Híreink

Hamisítás Elleni Világnap 2024

Harmincmilliós luxus

Hamisítás Elleni Vilgánap 2024

Lebukott a „postajárat”

JAF kvízjáték nyertesek

Fals márkák egy üzletben

Hamis ruháktól roskadoztak egy magyar üzlet polcai, több ezer terméket foglaltak le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai.

A NAV Vas vármegyei kollégák előzetes kockázatelemzése hívta fel a Bevetési Igazgatóság pénzügyőreinek figyelmét egy helyi ruhaüzlet portékáira. Az ellenőrzéskor kiderült, hogy a boltban ismert márkajelzésű (Kappa, Fila, Minecraft) zoknikat, pizsamákat és pólókat kínálnak eladásra. A termékek csomagolása, az azokon elhelyezett címkék és jelölések eltértek az eredeti termékek ilyen jellemzőitől, ezért az árut a jogtulajdonosok képviselői is szemügyre vették. Hamar kiderült, hogy a termékek mindegyike hamisítvány és azokat a védjegy tulajdonosának engedélye nélkül hozták forgalomba.

A pénzügyőrök a 2 164 darab hamis terméket foglaltak le, melyek közel kétmillió forint kárt okoztak a jogtulajdonosoknak. Iparjogvédelmi jogok megsértése bűncselekmény miatt indítottak eljárást.

A NAV kiemelt feladata, hogy kiszűrje a hamis termékeket a piacról, mert azok nemcsak a gazdaság szereplőinek okoznak jelentős károkat, hanem vásárlókra nézve egészségi vagy minőségi kockázatot is jelenthetnek.

Forrás: NAV