Híreink

Hamisítás Elleni Világnap 2024

Harmincmilliós luxus

Hamisítás Elleni Vilgánap 2024

Lebukott a „postajárat”

JAF kvízjáték nyertesek

Nem létező áru

Több mint harmincmillió kárt okoztak azok a hamis termékek, amiket a legális áruk között találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának pénzügyőrei.

A pénzügyőrök az M5-ös autópálya Bács-Kiskun vármegyei szakaszán állítottak félre egy bolgár kamiont, hogy alaposan szemügyre vegyék rakományát. Megérzésük nem volt hiábavaló, hiszen elsőre kiszúrtak két raklapnyi árut, ami a fuvarokmányokon nem is létezett. Alig néhány perccel a kontroll után kiderült, hogy a fekete fóliába csomagolt raklapokon több mint ezernégyszáz világmárkát viselő ruha rejlik. A Hugo Boss, Tommy Hilfiger, Guess, Nike feliratok és a termékek silány minősége szinte azonnal elárulta, hogy azok mindegyike hamisítvány. A pólókat, kabátokat, melegítő-együtteseket a jogtulajdonosok képviselői is megvizsgálták és megállapították, hogy azok valóban hamisítványok, amiket a védjegyek tulajdonosainak engedélye nélkül hoztak forgalomba. A sofőr azonnal szabadkozott, hogy a dobozok tartalmáról nem tudott.

A járőrök összesen 1 426 darab hamis ruhát vontak ki a forgalomból, melyek több mint harmincmillió forintos kárt okoztak a jogtulajdonosoknak. Iparjogvédelmi jogok megsértése bűncselekmény miatt, ismeretlen tettes ellen eljárást indítottak.

A NAV kiemelt feladata, hogy kiszűrje a hamis termékeket a piacról, mert azok nemcsak a gazdaság szereplőinek okoznak jelentős károkat, hanem a vásárlókra nézve egészségi, vagy minőségi kockázatot is jelenthetnek.

Forrás: NAV