Híreink

Illegális szoftverekkel kereskedett

Hamisítványok a gumiszervizben

13 milliót érő hamis rakomány

Szlovéniában akarta eladni a hamis cipőket

3/2022 Közgyűlés

Felfüggesztett börtön a járműipari szoftverekkel kalózkodóra

A Kiskunfélegyházi Járási Ügyészség különösen nagy vagyoni hátrányt okozó szerzői jog megsértésének bűntette miatt vádat emelt egy helybeli férfival szemben, aki internetes portálokon engedély nélkül másolt autódiagnosztikai szoftvereket és eszközöket értékesített, amellyel 19 jogtulajdonosnak összesen 93 millió forint vagyoni hátrányt okozott.

A vádirat szerint a kiskunfélegyházi férfi 2015-től a 2019 januárjában történt elfogásáig folyamatosan több internetes portálon engedély nélkül többszörözött autódiagnosztikai szoftvereket és eszközöket értékesített. A megrendeléseket többnyire postán küldte meg, esetenként azonban a vevői számítógépére a nem jogtiszta, másolt programok feltelepítését is elvégezte.

A vádlott lakásán, továbbá a vevőknél szerte az országban mintegy 120 helyszínen megtartott kutatás során a NAV dél-alföldi nyomozói a jogosulatlanul felhasznált programokat tartalmazó számítógépeket és adathordozókat lefoglalták.

A vádlott 19 jogtulajdonosnak összesen több mint 93 millió forint vagyoni hátrányt okozott. Ennek megtérítése érdekében a sértettek a nyomozás során polgári jogi igényt jelentettek be, amelynek biztosítására a nyomozás során a férfi ingatlana, személygépkocsija, valamint a tőle lefoglalt 6 millió forint készpénz zár alá került.

Az ügyészség a férfit különösen nagy vagyoni hátrányt okozó szerzői jog megsértésének bűntettével vádolja és ezért vele szemben büntetővégzés hozatalára irányuló eljárásban – tárgyalás mellőzésével – végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását, a sértettek kárigényének megítélését, továbbá a hamisított szoftverek és berendezések elkobzását indítványozza. Ügyében a Kiskunfélegyházi Járásbíróság fog dönteni.

Forrás: Bács-Kiskun Megyei Főügyészség sajtóközleménye