Híreink

„Feketéző” műhely

800 milliós fogás egy panelben

Újabb szervizek nagyító alatt

A magyar hatóságok is élen járnak az IP jogsértések megfékezésében

3/2023 Közgyűlés

Hamisítás Elleni Világnap 2020

A hamisítás elleni világnapot először 1998-ban hirdette meg a Global Anti-Counterfeiting Group (GACG). A cél a tudatosságnövelés volt, középpontba helyezve a hamisítás és a kalózkodás következményeinek bemutatását. Az eseményre 1998 óta minden év júniusában kerül sor, 2020-ban június 10-én.

A világnapot ma már a WIPO (World Intellectual Property Organization) is számon tartja a szellemi tulajdonnal kapcsolatos nemzetközi szintű figyelemfelhívás lehetőségeként.

A globálisan értékesítésre kerülő hamis termékek  a világkereskedelem 5-9% -át képviselik, ezzel a mértékkel a hamisítás megváltoztatta a piaci dimenziókat a 21. században. A luxus- és divatipar hamisítványai a legismertebbek, de ne menjünk el a műszaki cikkek, vegyi anyagok, gyógyszerek és a gépjárműipart érintő fertőzöttség mellett. 

A gépjárműipart érintő hamisítások, és azok veszélyei

Az ellenőrizetlen forrásból származó alkatrészek használatának számos hátránya van, nem csak a gazdaságra, illetve a jogosult számára, hanem a fogyasztó, a hamis alkatrészt felhasználó számára is komoly veszélyeket rejt. A hamis vagy kétes eredetű autóalkatrész súlyos kockázati tényező.

Sokan még mindig nincsenek tudatában annak, hogy egy pár ezer vagy tízezer forinttal olcsóbb alkatrész miatt gépjárművük megbízható működését vagy akár saját életüket is kockára teszik.

Jóllehet egy hamis embléma a gazdasági károkon túl más károkat vélhetően nem okoz, egy nem az eredeti gyártótól származó – ebből fakadóan esetleg pontatlan, elavult adatokat tartalmazó – autódiagnosztikai szoftver alapján szervizelt gépjármű, vagy egy hamis fékbetét vagy légzsák beépítése már emberéleteket követelhet. Sajnálatos módon Magyarországon a közúti balesetek kapcsán nem áll rendelkezésre olyan kimutatás, hogy azok bekövetkeztét hamis alkatrész okozta, okozhatta-e.

A hamisítás elleni küzdelem e termékkör tekintetében is szinte mindennapos az érintett hatóságok, szervezetek életében. A hamisítás visszaszorítása érdekében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a saját észlelése, kockázatelemzések, bejelentések és jelzések alapján végez célirányos ellenőrzéseket járműipari alkatrészeket forgalmazó üzletekben, de akár közterületeken, piacokon is, illetve nem utolsó sorban az interneten történő értékesítések kapcsán is végez kontrolltevékenységet.

Sajnos a hamisítás kiterjed minden termékre, minden fogyasztóra és minden piacra. A feltűnően nagy mértékű hamisítvány piacnak két fő oka detektálható, egyrészt a hamisítók azon képessége, hogy ipari mennyiségű hamisítványokat állítanak elő, másrészt a globális online paicterek és egyéb elosztási csatornák megsokszorozódása.

A postaforgalomban és expressz árufuvarozásban elküldött hamisítványok aránya tehát az európai lefoglalások 67% -át képviseli, ami komoly kihívást jelent a felelős hatóságok számára. 

Látogasson el a képen látható Hamisítás Múzeumába ide kattintva.

VIA: https://musee-contrefacon.com, NAV
Fotó: JAF