Híreink

„Feketéző” műhely

800 milliós fogás egy panelben

Újabb szervizek nagyító alatt

A magyar hatóságok is élen járnak az IP jogsértések megfékezésében

3/2023 Közgyűlés

Interaktív órákkal a hamis termékek ellen

A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület szakemberei tartottak előadást a Padányi Katolikus Iskola diákjainak és tanárainak szerdán. Az interaktív tanórán a diákok betekinthettek a hamis tárgyak világába, az ezzel kapcsolatos jogi buktatókba és a hamis tárgyak megvásárlásának veszélyeibe.

A testület szakemberei azonban tudják: ők maguk nem képesek minden egyes diákot személyesen tájékoztatni a témakörről, ezért kidolgoztak olyan óravázlatokat és programokat, amelyeket hasznosítva a pedagógusok is továbbadhatják ezt a tudást a fiataloknak az osztályfőnöki órákon - ezek a hamositasellen.hu oldalon is elérhetők, ahol a tanulók és a szülők is találhatnak hasznos információkat.

– A fiatalok nagyon érdeklődők, van is egy alaptudásuk elsősorban az őket érintő témakörökkel, például az internethasználattal kapcsolatban – tudtuk meg dr. Takács Nórától, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala szerzői jogi ügyintézőjétől.

– Ezt a tudást igyekszünk erősíteni, tudatosítani azt, hogy mi a jogsértő, és megmutatjuk a legális lehetőségeket, forrásokat. Találkozunk olyan diákokkal is, akik hobbiként valamilyen művészeti ágban tevékenykednek, őket mint alkotókat is érdekli, hogy milyen szerzői jogokkal rendelkeznek.

A testület már harmadik éve működik együtt a Padányival, ahol idén a 11. évfolyam tanulói ismerkedhettek meg a védjegy, a szerzői jog és a hamisítás témakörével. A diákok egy e-learning alkalmazás révén játékos formában is tesztelhették tudásukat, illetve kézbe vehettek eredeti és hamis termékeket is.


– Az interaktív előadásokkal színessé-szagossá, érthetővé tudjuk varázsolni az egyébként szárazabb témaköröket is. Sok pozitív visszajelzést kaptunk diákoktól, hogy jobban figyelnek arra, hol vásárolnak, odafigyelnek az online rendelésekre is – mondta el kérdésünkre Németh Mónika, a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület titkára.

A pedagógusok számára elkészített óravázlatokban korcsoportok szerint eltérő módszerekkel és részletességgel dolgozták fel a témakört, ami iránt a tanárok is nagy érdeklődést mutattak.

 

 Forrás, fotók: vehir.hu