A diákok nem ismerik a szerzői jogot

A Járműipari Adatbázis Forgalmazók Szakmai Testülete kezdeményezésére a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) 2011 áprilisában országos felmérést végzett a középiskolások körében. A téma a szerzői jogok ismerete, illetve az internetezési szokások voltak.

Az eredményekből egyértelműen látszik, hogy a diákok nincsenek tisztában a szerzői jogokkal, nem tudják, milyen következményei lehetnek például az illegális letöltéseknek.

Aki pedig tudja, úgy gondolja, nem kaphatják el, tehát nincs visszatartó erő.

Az is kiderült többek között, hogy a tanulók közel 80 százaléka tölt hétköznapokon egy óránál is többet az internet előtt, mégis mindössze 49 százalékuk hallott a szerzői jogról egyáltalán. A tudásuk azonban nagyrészt nem is az iskolából származik, valahol máshol hallottak róla.

Nem kétséges, hogy aktívan tenni kell azért, hogy mindenki megismerje, illetve alkalmazni tudja a szerzői jogokat. Mindaddig, amíg ezek a számok nem változnak, továbbra is folyamatosak lesznek a jogsértések.

A HENT felmérésének részletes eredményeit elolvashatják az Autótechnika Újság 2011/6-os lapszámában, illetve a HENT oldalán.

Fotó: islibrary