Híreink

„Feketéző” műhely

800 milliós fogás egy panelben

Újabb szervizek nagyító alatt

A magyar hatóságok is élen járnak az IP jogsértések megfékezésében

3/2023 Közgyűlés

Elektronikus dokumentumok a könyvtárakban

Immár harmadik alkommal ültek össze a hazai könyvtáros és könyvkiadó szakma jeles képviselői, hogy közös álláspontot alakítsanak ki a könyvtárak digitalizáló tevékenységével kapcsolatosan, ezúttal a Parlament Goblein termében.

Az előző két alkalommal a felek meglehetősen vehemensen védték a saját álláspontjukat, így igazi meglepetésként érhette a megjelenteket a találkozó eredményessége.

A könyvkiadók és a könyvtárak hagyományosan érdekellentétben állnak a könyvtári szabad felhasználás gyakorlatában. A könyvtárak számára létkérdéssé vált, hogy a szolgáltatásukat igénybe vevők kényelmesen, digitális formában is hozzáférhessenek a könyvekhez és egyéb tartalmakhoz. Ennek a folyamatnak a kereteit a kiadók meglehetősen szűken értelmezik, hiszen a könnyen és kényelmesen felhasználható könyvtári e-book hozzáférés valódi alternatívája a könyvvásárlásnak.

A könyvkiadói szekcióban is felerősödtek azonban az együttműködést kereső hangok, melyek a korábbi elutasító hozzáálláshoz képest komoly előrelépést jelentettek. A felvetések alapján a jövő tekintetében a könyvkiadóknak együtt kellene működniük a tartalombővítés kapcsán a könyvtárakkal. Ezen túlmenően a könyvkiadók nyitottak lennének új üzleti modellek és megoldások kialakításában.