Híreink

Hamisítás Elleni Világnap 2024

Harmincmilliós luxus

Hamisítás Elleni Vilgánap 2024

Lebukott a „postajárat”

JAF kvízjáték nyertesek

Elektronikus sajtó

2015-ös cikkek

Az origo.hu-n megjelent cikk a JAF Hamisítás Elleni Világnapi rendezvényéről.

"A bóvli alkatrészek mellett lefoglalt járműipari diagnosztikai eszközöket és szoftvereket is megsemmisített a NAV a hamisítás elleni világnapon." - origo

A cikket megjelentette, az erről kapcsolatos hírt leadta többek között: Népszabadság, Fejér Megyei Hírlap, Info Rádió, orientpress.hu, Tolnai Népújság, Magyar Nemzet, objektivhir.hu, mon.hu, stop.hu, vezess.hu, autoszektor.hu, autopro.hu, privatbankar.hu, Petőfi Népe, 24 óra, Új Néplap, Somogyi Hírlap, Békés Megyei Hírlap, Dunántúli Napló, Heves Megyei Hírlap, erdon.ro

2014-es cikkek

AUTÓTECHNIKA kiállítás 2014

A Járműipari Forgalmazók Szellemi Tulajdon-védelmi Szakmai Egyesülete (JAF) 3 napos előadás-sorozatot szervez a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal (NAV) közösen, melyre várnak minden érdeklődőt, aki felvilágosítást szeretne kapni a szellemi tulajdon-védelemről, annak jogi hátteréről, szabályairól.

/A meghívó az azauto.hu-n jelent meg 2014. október 27-én/

Rászállt a NAV az illegális autójavítókra. Járt már nem hivatalos autószervizben? A NAV már igen!

Nem csak gyári szervizcomputerekkel, OBD-csatlakozón keresztül a megfelelő szoftverekkel egy laptoppal is diagnosztizálható a legtöbb autó. A NAV most ezen szoftverek, illetve a hozzájuk tartozó adatbázisok jogtisztaságát ellenőrizte. Ugye mondanunk sem kell, hogy talált hiányt?

Legyünk őszinték, bizonyára mindannyian találkoztunk már olyan autójavítóval, aki vélhetően nem rendelkezett minden engedéllyel. Az ilyen javítók számlát, így garanciát sem tudnak adni munkájukra. Becsületükön múlik a jótállás, s abban sem lehetünk biztosak, hogy érteni fognak az adott modellhez. Ennek ellenére nem elsősorban a kuncsaftok, hanem a hivatalos szervizek számára a leginkább kártékonyak az illegalitásban dolgozó műhelyek, hiszen komoly hátrányba hozzák a szabályok szerint játszókat. Most a NAV is rájuk szállt.

Miként azt közleményük írja, a NAV közép-dunántúli pénzügyi nyomozói és Fejér megyei pénzügyőrei ellenőrzést tartottak egy illegális autóalkatrész-javító műhelyben, amely az interneten is reklámozta magát, holott még hivatalos működési engedéllyel sem rendelkezett. Az akcióban szaktanácsadóként a Járműipari Forgalmazók Szellemi Tulajdon-védelmi Szakmai Egyesület munkatársai segítették a munkát. A helyszínen a nyomozókon és a pénzügyőrökön kívül adóellenőrök is megjelentek, és a munkavállalókat is ellenőrizték.

Az OBD-csatlakozó a legtöbb autónál a műszerfal aljánál található, megfelelő adapterrel számítógépre vihetjük onnan a jármű adatait.

A nyomozók több millió forintot érő autódiagnosztikai szoftvert és licenc-díjas adatbázisokat foglaltak le. A jogsértő szoftverhasználattal elkövetett adóeltitkolás mértékének meghatározása még folyik. Az elkövetőknek költségvetési csalás mellett szerzői jogok megsértése miatt is felelniük kell.

A járműipari programok többszörözése, másolása és azok felhasználása után (is) jogdíjat kell fizetni. Aki ezt elmulasztja, a jogdíjtulajdonosoknak okoz kárt, ezért szankcióra számíthat.

Aggódhatnak az ilyen adatbázisokkal, illetve programokkal jogszerűtlenül rendelkezők, ugyanis a NAV részéről a jövőben további hasonló ellenőrzések várhatók a jogdíjtulajdonosok- és a legálisan, jogdíjat megfizetve dolgozó autószervizek érdekeinek védelmében.

/A cikk NAV sajtóhír alapján a www.autonavigator.hu oldalon jelent meg 2014. október 30-án. Forrás: autonavigator.hu, szerző: Katona Mátyás/

Hamis szoftverekkel vizsgálták a járműveket

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyőrei a Járműipari Forgalmazók Szellemi Tulajdon-védelmi Szakmai Egyesületének (JAF) munkatársaival együtt ellenőrizték a győri, soproni és mosonmagyaróvári autószervizeket. A közös ellenőrzések alkalmával négy műhelyben összesen 57 illegális jármű-diagnosztikai szoftvert talált a NAV Győr-Moson-Sopron Megyei Vám- és Pénzügyőri Igazgatóságának és a JAF munkatársai.

A szoftvereket tartalmazó laptopokat, jármű-diagnosztikai műszereket, külső meghajtókat, DVD-ket a pénzügyőrök lefoglalták és valamennyi ügyben, összesen 16,5 millió forint vagyoni hátrányt okozó szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértése bűncselekmények gyanúja miatt feljelentést tettek a NAV pénzügyi nyomozóinál.

Az ellenőrzések közben a műhelyekben lejátszott zeneszámok tekintetében a zeneszolgáltatások, és az alkalmazottakkal kapcsolatosan a foglakoztatások jogszerűségét is vizsgálták a pénzügyőrök. Az előzetes szakvélemények alapján összesen 1 733 másolt zeneszám vonatkozásában a többszörözés történt és a nyilvános zeneszolgáltatás engedélyezése is elmaradt. Egy esetben találtak olyan foglalkoztatottat, akinek a bejelentését a munkáltatója elmulasztotta.

Video: http://youtu.be/kaCnKtV8CWE

(A sajtóhír a NAV facebook oldalán jelent meg, az MTI átvette, és számos internetes híportál leközölte, valamint a Hír Tv és Class Fm)

Hamis szoftvereket talált négy autószerelő műhelyben a NAV

"Győr-Moson-Sopronban négy autószerelő műhelyben több elektronikai eszközt foglaltak le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei, mert azokon nem jogtiszta szoftver működött. A bűncselekmények elkövetési értéke 16,5 millió forint - közölte a NAV hétfőn az MTI-vel."

(A sajtóhír a NAV facebook oldalán jelent meg, az MTI átvette, és számos internetes híportál leközölte, valamint a Hír Tv és Class Fm)

Szoftverellenőrzést tart az adóhivatal az autószerelőknél

"Lakossági bejelentés alapján hét különböző egri autószervizben tartottak szoftverellenőrzést a NAV pénzügyőrei."

(A sajtóhírt a NAV közölte és vette át az MTI)

Mérleg 2013: Koncz Gáborral, az Opel Magyarország ügyvezető igazgatójával

"Az illegális szervizek visszaszorítása érdekében több más importőrrel együtt mi is csatlakoztunk az MGE „értünk hozzá” kampányához, s a JAF (Járműipari Forgalmazók Szellemi Tulajdon-védelmi Szakmai Egyesülete) égisze alatt mi is próbálunk tenni az illegális felhasználók ellen és a márkaszervizek korrekt megítéléséért."

(A riport az autoszektor.hu oldalon jelent meg)

2013-as cikkek

Aktívabb lesz a járműipari adatvédelmi egyesület

Új taggal bővült a közelmúltban a neves autóimportőröket és szakmai szervezeteket is tömörítő, fél éve működő Járműipari Forgalmazók Szellemi Tulajdon-védelmi Szakmai Egyesülete (JAF), amely még határozottabban fog fellépni a jogsértők ellen. A szervezet az Automotive Hungary kiállításon saját standdal volt jelen.

(A cikk az Autopro.hu oldalon jelent meg)

Illegális szoftvereket találtak az autószervizekben

Lakossági bejelentés alapján tartottak szoftverellenőrzést hét különböző érdi autószervizben a NAV pénzügyőrei. Az ellenőrzött szervizek közül háromban találtak illegális általános irodai, illetve gépjárműipari szoftvereket.

(A cikk a HVG honlapján jelent meg)

Razzia a szervizekben: átfogó szoftverellenőrzést tartott a NAV

Négy helyszínen tartottak szoftverellenőrzést a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Főigazgatósága járőrei, ahol összesen hét számítógépet foglaltak le, mert azokon nem jogtiszta szoftver működött. Három szervizben egyáltalán nem találtak legális szoftvereket.

(A cikk a computerworld.hu oldalon jelent meg)

JAF Sajtókonferencia a Szellemi Tulajdon Világnapja alkalmából

A JAF ezzel a konferenciával is szeretné felhívni az autótulajdonosok és az autójavító szakma figyelmét a nem jogtiszta forrásból származó szoftverek használatának veszélyeire, a legális ipar és a közúti közlekedés biztonsága védelmében.

(A cikk a HENT honlapján jelent meg)

Hétből három autószerviz még mindig illegális szoftvereket használ

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal sajtóközleményben tudatta, hogy a rendszeres szoftverellenőrzések hatása érezhető, azonban szinte minden második szervizben még mindig találhatóak illegális szoftverek, diagnosztikai eszközök. A JAF szoftvernyilvántartás bevezetését javasolja minden műhelytulajdonosnak.

2012-es cikkek

HENT: Egyre határozottabban lép fel a JAF

Két gépjárműipari szoftverekkel kapcsolatos gócpont szűntetett meg JAF február második hetében.

(A cikk a News 4 Business oldalán jelent meg)

JAF sajtókonferencia a Szellemi Tulajdon Világnapja alkalmából

A Járműipari Forgalmazók Szellemi Tulajdon-védelmi Szakmai Egyesület (JAF) ezen évforduló alkalmából, figyelemfelkeltő jelleggel hirdette meg konferenciáját, hogy felhívja az autótulajdonosok és az autójavító szakma figyelmét a nem jogtiszta forrásból származó szoftverek használatának veszélyeire, a legális ipar és a közúti közlekedés biztonsága védelmében.

(A cikk az autotechnika.hu oldalon jelent meg)

Összehangolt fellépés az autójavítói szakma illegális szoftverei ellen

Autójavítói körökben jól ismert öt cég közös szervezetet hozott létre elsősorban a gépjármű forgalmazási és javítási területre szánt, általuk forgalmazott szoftverek és adatbázisok illegális forgalmazásának és alkalmazásának visszaszorítása érdekében. Céljuk e területen a feketegazdaság visszaszorítása a legális piac szereplőinek védelmében.

(A cikk a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara honlapján jelent meg)

2011-es cikkek

A NAV is támogatja az autószektort a legális szoftverek védelmében

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) és a Nemzeti Közlekedési Hatóság együttműködve a civil szférából érkező vállalkozók által alapított Járműipari Adatbázis Forgalmazók Szakmai Testületével (JAF), az idei Autótechnika kiállításon meghökkentő szimulációs programokkal, szakmai tesztekkel és egy, a szakképzésben hallgató diákoknak szervezett interaktív oktatási programmal igyekszik felhívni a figyelmet az illegális szoftverpiacban rejlő veszélyekre.

(A cikk az Autopro.hu oldalon jelent meg)

Haladék az illegális szoftverhasználóknak

Több ezer autószervizt érint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) moratóriuma, mely szerint 2012. január 16-ig kapnak időt a fekete programok fehérítésére, vagyis törvényesen beszerzésére.

(A cikk a Nol.hu oldalon jelent meg)

Izgalmasnak ígérkezik az Autótechnika 2011

Az elsősorban a járműfenntartás kérdéskörét körbejáró fórumokon olyan ígéretes témákról vitatkozhatnak a látogatók, mint például a legális szoftverhasználat az autójavító műhelyekben, hiszen Suller Attila, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal vám-és jövedéki szóvivője a tegnapi sajtótájékoztatón rávilágított arra, hogy a NAV 2012 elején átfogó ellenőrzésre készül a témakörben.

(A cikk az Autotstat.hu oldalon jelent meg)

Vadászat az autószervizekben használt illegális szoftverekre

Köztudott, hogy ma Magyarországon a szellemi alkotások sérelmére elkövetett jogsértések, amelyek különösen az illegális terjesztésben és felhasználásban nyilvánulnak meg, sajnálatos módon olyan méreteket öltöttek, amelyek már a szakmai kiadók, szoftverforgalmazók fennmaradását veszélyeztetik.

(A cikk az Automenedzser.hu oldalon jelent meg)

Ha legális a szoftver, a francia is jó lehet

Kellő gondolkodással, jó műszerezettséggel még az olyan autó is megjavítható, amelyik egyszerre hibák garmadát hordozza. Szinte mindig. Amikor nem, olyankor viszont jól jön a gyártói segítség.

(A cikk a Totalcar.hu oldalon jelent meg)

Interjú Marótiné Koczur Györgyivel, a JAF soros elnökével

A Járműipari Adatbázis Forgalmazók Szakmai Testülete (JAF) – mintegy másfél éves előkészítő munkát követően – 2011 júniusában hivatalosan is megalakult. A testület célja első sorban a gépjárműfenntartó iparban tapasztalható nagyszámú szerzői jogsértés visszaszorítása preventív és egyéb eszközök bevetésével. A szakmai tömörülés munkájáról, eredményeiről kérdeztük a soros elnököt, Marótiné Koczur Györgyit.

(A cikk az Autoszektor.hu oldalon jelent meg)