News

„Feketéző” műhely

800 milliós fogás egy panelben

Újabb szervizek nagyító alatt

A magyar hatóságok is élen járnak az IP jogsértések megfékezésében

3/2023 Közgyűlés

Célkeresztben a használtgépjármű-alkatrészek kereskedelme

Online piactéren, használt gépjárműveket, alkatrészeket hirdető két Heves megyei magánszemélyt ellenőrzött a NAV több társszervvel együttműködve a közelmúltban. Az eladók az üzletszerű tevékenységüket a jogszabályok kikerülésével, „feketén” végezték.

Az ügyben még az ellenőrzések folynak, de eddig több millió forint mulasztási bírságot szabtak ki az ellenőrök.

A NAV kiemelten figyeli az online piactereket, elemzi az ott hirdetőket. Az eredetileg a saját, feleslegessé váló ingóságok értékesítésére létrehozott, online hirdetési felületeket sokan használják rendszeres, üzletszerű bevétel megszerzésére. A NAV idén kiemelten ellenőrzi a használt gépjárművek és gépjárműalkatrészek kereskedelmét, és a gépjárművek javítását. Előzetes adatgyűjtés eredményeképp Heves megyében két magánszemély hirdetéseit kezdte figyelni a NAV. Az érintettek online piactéren árultak használt gépjárműveket, gépjárműalkatrészeket. Ezt rendszeresen és üzletszerűen végezték, „feketén”, vagyis teljesen adómentesen.

A NAV adatai szerint az érintetteknek nem volt legális jövedelme. Az elmúlt években bejelentett munkaviszonyuk, egyéni vállalkozói adószámuk nem volt, gazdasági társaságban sem rendelkeztek érdekeltséggel, mégis jelentős összeget fordítottak működésképtelen, használt gépjárművek beszerzésére. Ezeket javítás után az online piactéren értékesítették. Az alkatrészek eladásának bevételét adómentesen tették zsebre. Sőt az adatok szerint a fémhulladék leadásból az elmúlt években hozzávetőlegesen 8-10 millió forint nagyságrendű jövedelmük is származott.

Az adózás elkerülése mellett a környezet védelmére sem figyeltek. A keletkezett nagy mennyiségű hulladékot lakott területen tárolták, a használhatatlan és értékesíthetetlen alkatrészeket, például az autógumit, műanyag alkatrészeket, üléshuzatokat elégették. A helyszíni ellenőrzések igazolták a környezetveszélyeztetést: a felhalmozott szemetet, az égetés levegőszennyezését, a használt motorolajok kiöntése miatt keletkezett talajszennyezést.

A NAV engedély nélküli fémkereskedelemért és bejelentés nélkül, vagyis kontárként végzett gazdasági tevékenység miatt bírságolta meg az érintetteket. Ezen felül meg kell fizetniük az eltitkolt jövedelem után be nem fizetett adót és a késedelemi pótlékot is.

A fekete- és szürkegazdaság szereplői a költségvetésnek okozott kár mellett a szabályosan működő vállalkozásokat is előnytelen piaci helyzetbe kényszerítik, ezért a NAV továbbra is figyelemmel kíséri az online piactereket, és szükség esetén ellenőrzésekkel szerez érvényt a jogszabályoknak.

Forrás: NAV