Híreink

Álságos portékák

Hamisítás Elleni Világnap 2024

Harmincmilliós luxus

Hamisítás Elleni Vilgánap 2024

Lebukott a „postajárat”

Milestones

One of the most important aim of JAF is to increase the awareness of car owners and car drivers. The reason for that is that repairing cars from inadequate and out-of-date databases threatens not only our lives but also our children.

Among our milestones we are presenting those results we have achieved, which are important and bringing us closer to our goal.

We are aware of that in order to achieve this goal there is a long way to go. With persistent, continuous and hard work, we can increase social awareness and reduce the high number of intellectual property infringements in Hungary.

We would like to involve as many civil organization as possible in our work, but we also need the support of governmental organizations. We would like to thank all those who consider our work important and help us.

 

Szerzői jogi tankönyv

A szerzői jogról

Mint azt a vizsgabiztosok szerzői jogi oktatása című mérföldkőnél olvashatja a Tisztelt Látogató, a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) és a JAF egyetértett abban, hogy szükség van a jármű műszaki vizsgabiztosok szerzői jogi képzésére a már a 2011-ben esedékes továbbképzés során is.

Ezért az NKH megbízta a Hamisítás Elleni Nemzeti Testületet és a JAF-ot a tananyag elkészítésével. Ebbe a munkába kapcsolódott be a Nemzeti Adó-és Vámhivatal Szellemi Tulajdonjog-védelmi Osztálya is, Almási Gyula (az osztály vezetője) pedig azt is vállalta, hogy segít a könyv megírásában.

A JAF 2011. márciusában megkapta az engedélyt a Business Software Alliance-al (BSA) az általuk korábban elkészített tananyagok részbeni felhasználásáról. 2011. áprilisában pedig elkészültek az ellenőrző kérdések is , amelyek már a honlapunkon is megtalálhatóak, szabadon kitölthetőek.

A tankönyv elektronikus formában megjelent, bárki által ingyenesen elérhető. A tananyag az NKH honlapjáról is elérhető.

Ezúton is köszönjük a rengeteg befektetett időt és energiát a NAV munkatársainak , illetve a HENT munkatársainak, kiemelten Tóth Zitának. Köszönjük az eszmei támogatást és a felhasználható oktatási anyagokat a BSA-nak.

E-book letöltése

Association

The aims of the Association

a.) to promote the protection of intellectual inventions, in particular works protected by IP rights, and creations protected by industrial law, which are used and distributed in the field of automotive commerce, repairs and maintenance, to increase the effectiveness of measures taken against infringements of intellectual property rights and to reduce the incidence of such infringements, especially in the publishing and software industries, in parts, diagnostic equipment, instruments, etc. and in the machine industry, using both traditional and alternative means. A primary objective of the Association is to develop, coordinate and reinforce social awareness about the protection of intellectual property and activities which prevent infringements;

b.) an additional primary objective is to promote the protection of IP rights and industry rights over the professional literature, software, databases, parts and instruments distributed in the fields defined in section a.) above;

c.) to coordinate cooperation among members and other beneficiaries in order to achieve the aims defined in section a.) above;

d.) to cooperate in formulating, applying and increasing the efficiency of traditional and alternative means of protection, in the areas of prevention, crime-fighting and authority inspections;

e.) developing and improving cooperation with the law enforcement authorities, in particular the Hungarian National Anti-Counterfeiting Body (HENT), the Hungarian National Tax and Customs Administration (NAV) and the National Transport Authority (NKH);

f.) in connection with the above mentioned targets and there results its aim is to improve the safeness of transport;

g.) the illegal and counterfeit parts, diagnostic equipments and other products reduction in order to protect the safety of consumers.

The Pillars of the
Association for IP Protection

 

              Prevention Alternative enforcement of IP rights Traditional Enforcement of IP rights

           - Training

           - Conferences

           - Press Events

           - Exhibitions, conventions

    - Internet monitoring

    - Online interventions

    - Mediation procedures

   - Initiating raids with Authorities*

   - Providing consultation to Authorities

   - Cooperation with Authorities*

  *National Tax and Customs Administration, National Transport Authority, Hungarian Police, Hungarian Authority for Consumer Protection

 

Prevention

 Training

 

 

 

- Training technical examiners on copyright (4000 people)

 

- Training in copyright laws for technical high schools, colleges students and teachers

 

- Publishing technical articles - Awareness campaigns (Facebook)

 

- Interactive games, quizzes, competitions  

 Conferences and trainings on the protection of intellectual property*

 

 

 

- National Tax and Customs Administration

 

- National Transport Authority

 

- Vocational Ministries

 

- Prosecutors, Judges, Vehicle Importers, Professional Organizations, Police

*3-4 one-day conferences are held on a yearly basis, providing knowledge to about 80-100 people on average

 

 Media events
Public disposal of counterfeit products and a media event held on the World Anti-Counterfeiting Day

 

   

Substantial media coverage
(TV channels, radios, on- and offline newspapers, etc.)

 

 Conferences and trainings on the protection of intellectual property*

 

 

 

- Automotive Exhibition

 

- Car parts suppliers events

 

- Judicial Technical Expert Conference

 

- Professional Expos

Counterfeit products seized by the Authorities and JAF are put on display.

 

Internet presence

 

   
www.jaf.hu www.facebook.hu/jogiosztaly

 

Alternative enforcement of IP rights

Online investigations, takedowns

 

Multiple online platforms are under our constant surveillance, and we take actions against all the illegal content we can find.

 

Online investigations, takedowns

 

   

Following consultations with the rightsholders, we conduct test purchases.

 

Mediation

 

 

Criminalisation is not our aim, we try to achieve an agreement between the wrongdoers and the rightsholders

 

Traditional enforcement of IP rights 

Raids with Authorities

 

   
   

We take part in cooperative raids with Authorities
Our cooperative raids are hugely successful. (Seizing counterfeit components and diagnostics systems, taking down illegal softwares, etc.)

 

Advantages of being a member of the Association for IP Protection 

- Widespread social recognition owing to media events and other activities.

- The results of the last 10 years are supported by hard facts and numbers (ex.: number of raids, number of seizures, value of seizures etc.).

- Commission-based online takedowns (counterfeit diagnostics tools, cracked softwares, databases, books).

- Cooperative consultation with Authorities in protection of the rightsholders.

- We prepare out-of-court agreements to close criminal cases quickly.

- We give advice and help organize the seizure of counterfeit components.

Középiskolai attitűdfelmérés

Sokkoló eredmények

A JAF kiemelt figyelmet szentel a prevenciós munkára. Ékes bizonyíték erre a "Felvilágosultabb tudásgyarapítást és szórakozást" címmel kiírt középiskolai felmérés.

A JAF tagjai sejtették, hogy a magyar társadalom szerzői jogokkal kapcsolatos ismeretei igencsak hiányosak. Marótiné Koczur Györgyi többször hangsúlyozta is, hogy „több generáció nőtt (és nő) fel anélkül, hogy egyáltalán találkoznának a szerzői jog fogalmával.” A tagok egyetértettek abban, hogy a konkrét lépések megtétele előtt meg kell bizonyosodni a valós számokról.

Elkészült hát egy kérdéssor, mely arra hivatott, hogy felmérje a szerzői jogi ismereteket a középiskolások körében. A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalával történt egyeztetések is meghozták gyümölcsüket és sikerült megállapodást kötni a Hamisítás Elleni Nemzeti Testülettel (HENT). A HENT lektorálta a kérdéseket, és elvégezte az országos felmérést.

Az eredmények a pesszimista várakozásokhoz képest is sokkolóak voltak (a felmérés eredményeit itt találja).

Úgy gondoljuk, hogy mindenkinek érdemes néhány percet rászánni a statisztikai eredményekre és levonni az általános következtetéseket.

A HENT a középiskolások attitűdfelmérésének eredményeinek birtokában tárgyalásokba kezdett az Oktatási Államtitkársággal. A terv az, hogy Nemzeti Alaptanterv részévé tegyék a szerzői jog oktatását.

Ezúton is köszönjük a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület elkötelezett munkáját, segítőkészségét. Köszönjük Gyurkó Dorottya joghallgatónak a kérdéssor összeállítását és mindenkinek aki kitöltötte a kérdőívet.

Bízunk abban, hogy rövid időn belül a szerzői jog oktatása is a Nemzeti Alaptanterv része lesz.

 

 

A témában írt cikkünk részletes elemzéssel

 

   

Véleményezés

A JAF lehetőséget kapott a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól, valamint a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalától, hogy az egyes jogszabályok módosításával összefüggő társadalmi viták során véleményezhesse a különböző jogszabály-tervezeteket.

 

A járműipar területén található szellemi alkotások védelme kapcsán több fontos észrevételt is tettünk az eddigiek folyamán, melyekkel reméljük, hogy tevőlegesen is hozzájárultunk a kívánatos jogszabályi környezet megalkotásához. Természetesen a továbbiakban is segítséget kívánunk nyújtani a jogalkotó számára.

 

Jedlik-terv 2013-2016

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium értesítette és kereste meg a Járműipari Adatbázis Forgalmazók Szakmai Testületét (JAF) a szellemi tulajdonra vonatkozó átfogó kormányzati koncepció, azaz a Jedlik-terv véleményezésére.

A tervezet kiemelt célja a szellemi tulajdon területére vonatkozó középtávú nemzeti stratégia kialakítása, és a az ehhez szükséges feladatok és kapcsolódási pontok, valamint források meghatározása. A tervezet kapcsán a JAF elsődlegesen a szerzői jogi fejezetekre koncentrálva több ponton keresztül fogalmazta meg észrevételeit és mutatott rá a tervezet hiányosságaira.

[+] Teljes véleményezés elolvasása
 

A szellemi tulajdonra vonatkozó egyes törvények módosításáról

Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium értesítette, és kereste meg a a JAF-ot a szellemi tulajdonra vonatkozó egyes törvények módosításáról szóló törvénytervezet véleményezése kapcsán.

A törvénytervezet több fontos jogszabályt is érint a szellemi tulajdon területén, így iparjogvédelmi és szerzői jogi kérdéseket is rendezni kíván. Mindazonáltal nem történik új kódex kibocsátása, csupán a jelenlegi jogszabályok finomhangolására szolgál.Különösen nagy hangsúlyt kap a közös jogkezelés szabályainak kiegészítése a tervezet során, melynek kapcsán jelentősen növekedhet a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának a szerepe a felügyelet tekintetében.

[+] Teljes véleményezés elolvasása

Elektronikus sajtó

2015-ös cikkek

Az origo.hu-n megjelent cikk a JAF Hamisítás Elleni Világnapi rendezvényéről.

"A bóvli alkatrészek mellett lefoglalt járműipari diagnosztikai eszközöket és szoftvereket is megsemmisített a NAV a hamisítás elleni világnapon." - origo

A cikket megjelentette, az erről kapcsolatos hírt leadta többek között: Népszabadság, Fejér Megyei Hírlap, Info Rádió, orientpress.hu, Tolnai Népújság, Magyar Nemzet, objektivhir.hu, mon.hu, stop.hu, vezess.hu, autoszektor.hu, autopro.hu, privatbankar.hu, Petőfi Népe, 24 óra, Új Néplap, Somogyi Hírlap, Békés Megyei Hírlap, Dunántúli Napló, Heves Megyei Hírlap, erdon.ro

2014-es cikkek

AUTÓTECHNIKA kiállítás 2014

A Járműipari Forgalmazók Szellemi Tulajdon-védelmi Szakmai Egyesülete (JAF) 3 napos előadás-sorozatot szervez a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal (NAV) közösen, melyre várnak minden érdeklődőt, aki felvilágosítást szeretne kapni a szellemi tulajdon-védelemről, annak jogi hátteréről, szabályairól.

/A meghívó az azauto.hu-n jelent meg 2014. október 27-én/

Rászállt a NAV az illegális autójavítókra. Járt már nem hivatalos autószervizben? A NAV már igen!

Nem csak gyári szervizcomputerekkel, OBD-csatlakozón keresztül a megfelelő szoftverekkel egy laptoppal is diagnosztizálható a legtöbb autó. A NAV most ezen szoftverek, illetve a hozzájuk tartozó adatbázisok jogtisztaságát ellenőrizte. Ugye mondanunk sem kell, hogy talált hiányt?

Legyünk őszinték, bizonyára mindannyian találkoztunk már olyan autójavítóval, aki vélhetően nem rendelkezett minden engedéllyel. Az ilyen javítók számlát, így garanciát sem tudnak adni munkájukra. Becsületükön múlik a jótállás, s abban sem lehetünk biztosak, hogy érteni fognak az adott modellhez. Ennek ellenére nem elsősorban a kuncsaftok, hanem a hivatalos szervizek számára a leginkább kártékonyak az illegalitásban dolgozó műhelyek, hiszen komoly hátrányba hozzák a szabályok szerint játszókat. Most a NAV is rájuk szállt.

Miként azt közleményük írja, a NAV közép-dunántúli pénzügyi nyomozói és Fejér megyei pénzügyőrei ellenőrzést tartottak egy illegális autóalkatrész-javító műhelyben, amely az interneten is reklámozta magát, holott még hivatalos működési engedéllyel sem rendelkezett. Az akcióban szaktanácsadóként a Járműipari Forgalmazók Szellemi Tulajdon-védelmi Szakmai Egyesület munkatársai segítették a munkát. A helyszínen a nyomozókon és a pénzügyőrökön kívül adóellenőrök is megjelentek, és a munkavállalókat is ellenőrizték.

Az OBD-csatlakozó a legtöbb autónál a műszerfal aljánál található, megfelelő adapterrel számítógépre vihetjük onnan a jármű adatait.

A nyomozók több millió forintot érő autódiagnosztikai szoftvert és licenc-díjas adatbázisokat foglaltak le. A jogsértő szoftverhasználattal elkövetett adóeltitkolás mértékének meghatározása még folyik. Az elkövetőknek költségvetési csalás mellett szerzői jogok megsértése miatt is felelniük kell.

A járműipari programok többszörözése, másolása és azok felhasználása után (is) jogdíjat kell fizetni. Aki ezt elmulasztja, a jogdíjtulajdonosoknak okoz kárt, ezért szankcióra számíthat.

Aggódhatnak az ilyen adatbázisokkal, illetve programokkal jogszerűtlenül rendelkezők, ugyanis a NAV részéről a jövőben további hasonló ellenőrzések várhatók a jogdíjtulajdonosok- és a legálisan, jogdíjat megfizetve dolgozó autószervizek érdekeinek védelmében.

/A cikk NAV sajtóhír alapján a www.autonavigator.hu oldalon jelent meg 2014. október 30-án. Forrás: autonavigator.hu, szerző: Katona Mátyás/

Hamis szoftverekkel vizsgálták a járműveket

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyőrei a Járműipari Forgalmazók Szellemi Tulajdon-védelmi Szakmai Egyesületének (JAF) munkatársaival együtt ellenőrizték a győri, soproni és mosonmagyaróvári autószervizeket. A közös ellenőrzések alkalmával négy műhelyben összesen 57 illegális jármű-diagnosztikai szoftvert talált a NAV Győr-Moson-Sopron Megyei Vám- és Pénzügyőri Igazgatóságának és a JAF munkatársai.

A szoftvereket tartalmazó laptopokat, jármű-diagnosztikai műszereket, külső meghajtókat, DVD-ket a pénzügyőrök lefoglalták és valamennyi ügyben, összesen 16,5 millió forint vagyoni hátrányt okozó szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértése bűncselekmények gyanúja miatt feljelentést tettek a NAV pénzügyi nyomozóinál.

Az ellenőrzések közben a műhelyekben lejátszott zeneszámok tekintetében a zeneszolgáltatások, és az alkalmazottakkal kapcsolatosan a foglakoztatások jogszerűségét is vizsgálták a pénzügyőrök. Az előzetes szakvélemények alapján összesen 1 733 másolt zeneszám vonatkozásában a többszörözés történt és a nyilvános zeneszolgáltatás engedélyezése is elmaradt. Egy esetben találtak olyan foglalkoztatottat, akinek a bejelentését a munkáltatója elmulasztotta.

Video: http://youtu.be/kaCnKtV8CWE

(A sajtóhír a NAV facebook oldalán jelent meg, az MTI átvette, és számos internetes híportál leközölte, valamint a Hír Tv és Class Fm)

Hamis szoftvereket talált négy autószerelő műhelyben a NAV

"Győr-Moson-Sopronban négy autószerelő műhelyben több elektronikai eszközt foglaltak le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei, mert azokon nem jogtiszta szoftver működött. A bűncselekmények elkövetési értéke 16,5 millió forint - közölte a NAV hétfőn az MTI-vel."

(A sajtóhír a NAV facebook oldalán jelent meg, az MTI átvette, és számos internetes híportál leközölte, valamint a Hír Tv és Class Fm)

Szoftverellenőrzést tart az adóhivatal az autószerelőknél

"Lakossági bejelentés alapján hét különböző egri autószervizben tartottak szoftverellenőrzést a NAV pénzügyőrei."

(A sajtóhírt a NAV közölte és vette át az MTI)

Mérleg 2013: Koncz Gáborral, az Opel Magyarország ügyvezető igazgatójával

"Az illegális szervizek visszaszorítása érdekében több más importőrrel együtt mi is csatlakoztunk az MGE „értünk hozzá” kampányához, s a JAF (Járműipari Forgalmazók Szellemi Tulajdon-védelmi Szakmai Egyesülete) égisze alatt mi is próbálunk tenni az illegális felhasználók ellen és a márkaszervizek korrekt megítéléséért."

(A riport az autoszektor.hu oldalon jelent meg)

2013-as cikkek

Aktívabb lesz a járműipari adatvédelmi egyesület

Új taggal bővült a közelmúltban a neves autóimportőröket és szakmai szervezeteket is tömörítő, fél éve működő Járműipari Forgalmazók Szellemi Tulajdon-védelmi Szakmai Egyesülete (JAF), amely még határozottabban fog fellépni a jogsértők ellen. A szervezet az Automotive Hungary kiállításon saját standdal volt jelen.

(A cikk az Autopro.hu oldalon jelent meg)

Illegális szoftvereket találtak az autószervizekben

Lakossági bejelentés alapján tartottak szoftverellenőrzést hét különböző érdi autószervizben a NAV pénzügyőrei. Az ellenőrzött szervizek közül háromban találtak illegális általános irodai, illetve gépjárműipari szoftvereket.

(A cikk a HVG honlapján jelent meg)

Razzia a szervizekben: átfogó szoftverellenőrzést tartott a NAV

Négy helyszínen tartottak szoftverellenőrzést a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Főigazgatósága járőrei, ahol összesen hét számítógépet foglaltak le, mert azokon nem jogtiszta szoftver működött. Három szervizben egyáltalán nem találtak legális szoftvereket.

(A cikk a computerworld.hu oldalon jelent meg)

JAF Sajtókonferencia a Szellemi Tulajdon Világnapja alkalmából

A JAF ezzel a konferenciával is szeretné felhívni az autótulajdonosok és az autójavító szakma figyelmét a nem jogtiszta forrásból származó szoftverek használatának veszélyeire, a legális ipar és a közúti közlekedés biztonsága védelmében.

(A cikk a HENT honlapján jelent meg)

Hétből három autószerviz még mindig illegális szoftvereket használ

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal sajtóközleményben tudatta, hogy a rendszeres szoftverellenőrzések hatása érezhető, azonban szinte minden második szervizben még mindig találhatóak illegális szoftverek, diagnosztikai eszközök. A JAF szoftvernyilvántartás bevezetését javasolja minden műhelytulajdonosnak.

2012-es cikkek

HENT: Egyre határozottabban lép fel a JAF

Két gépjárműipari szoftverekkel kapcsolatos gócpont szűntetett meg JAF február második hetében.

(A cikk a News 4 Business oldalán jelent meg)

JAF sajtókonferencia a Szellemi Tulajdon Világnapja alkalmából

A Járműipari Forgalmazók Szellemi Tulajdon-védelmi Szakmai Egyesület (JAF) ezen évforduló alkalmából, figyelemfelkeltő jelleggel hirdette meg konferenciáját, hogy felhívja az autótulajdonosok és az autójavító szakma figyelmét a nem jogtiszta forrásból származó szoftverek használatának veszélyeire, a legális ipar és a közúti közlekedés biztonsága védelmében.

(A cikk az autotechnika.hu oldalon jelent meg)

Összehangolt fellépés az autójavítói szakma illegális szoftverei ellen

Autójavítói körökben jól ismert öt cég közös szervezetet hozott létre elsősorban a gépjármű forgalmazási és javítási területre szánt, általuk forgalmazott szoftverek és adatbázisok illegális forgalmazásának és alkalmazásának visszaszorítása érdekében. Céljuk e területen a feketegazdaság visszaszorítása a legális piac szereplőinek védelmében.

(A cikk a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara honlapján jelent meg)

2011-es cikkek

A NAV is támogatja az autószektort a legális szoftverek védelmében

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) és a Nemzeti Közlekedési Hatóság együttműködve a civil szférából érkező vállalkozók által alapított Járműipari Adatbázis Forgalmazók Szakmai Testületével (JAF), az idei Autótechnika kiállításon meghökkentő szimulációs programokkal, szakmai tesztekkel és egy, a szakképzésben hallgató diákoknak szervezett interaktív oktatási programmal igyekszik felhívni a figyelmet az illegális szoftverpiacban rejlő veszélyekre.

(A cikk az Autopro.hu oldalon jelent meg)

Haladék az illegális szoftverhasználóknak

Több ezer autószervizt érint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) moratóriuma, mely szerint 2012. január 16-ig kapnak időt a fekete programok fehérítésére, vagyis törvényesen beszerzésére.

(A cikk a Nol.hu oldalon jelent meg)

Izgalmasnak ígérkezik az Autótechnika 2011

Az elsősorban a járműfenntartás kérdéskörét körbejáró fórumokon olyan ígéretes témákról vitatkozhatnak a látogatók, mint például a legális szoftverhasználat az autójavító műhelyekben, hiszen Suller Attila, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal vám-és jövedéki szóvivője a tegnapi sajtótájékoztatón rávilágított arra, hogy a NAV 2012 elején átfogó ellenőrzésre készül a témakörben.

(A cikk az Autotstat.hu oldalon jelent meg)

Vadászat az autószervizekben használt illegális szoftverekre

Köztudott, hogy ma Magyarországon a szellemi alkotások sérelmére elkövetett jogsértések, amelyek különösen az illegális terjesztésben és felhasználásban nyilvánulnak meg, sajnálatos módon olyan méreteket öltöttek, amelyek már a szakmai kiadók, szoftverforgalmazók fennmaradását veszélyeztetik.

(A cikk az Automenedzser.hu oldalon jelent meg)

Ha legális a szoftver, a francia is jó lehet

Kellő gondolkodással, jó műszerezettséggel még az olyan autó is megjavítható, amelyik egyszerre hibák garmadát hordozza. Szinte mindig. Amikor nem, olyankor viszont jól jön a gyártói segítség.

(A cikk a Totalcar.hu oldalon jelent meg)

Interjú Marótiné Koczur Györgyivel, a JAF soros elnökével

A Járműipari Adatbázis Forgalmazók Szakmai Testülete (JAF) – mintegy másfél éves előkészítő munkát követően – 2011 júniusában hivatalosan is megalakult. A testület célja első sorban a gépjárműfenntartó iparban tapasztalható nagyszámú szerzői jogsértés visszaszorítása preventív és egyéb eszközök bevetésével. A szakmai tömörülés munkájáról, eredményeiről kérdeztük a soros elnököt, Marótiné Koczur Györgyit.

(A cikk az Autoszektor.hu oldalon jelent meg)

Együttműködés

Együttműködési megállapodások

 

HENT - JAF együttműködés

2011. novemberében a JAF és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala égisze alatt működő Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) együttműködési megállapodást kötött. A megállapodás megkötésével hivatalosan is létrejött a kapcsolódási pont az állami és civil szféra között. Ezt mintegy 15 hónapnyi közös munka előzte meg.

Az együttműködés létrehozásával a járműipari szféra is bekapcsolódik az állami szervek által végzett munkába, képes hallatni hangját, véleményét és hatékonyabban képes érdekeinek érvényesítésére. Az együttműködés tulajdonképpen a szellemi tulajdon védelmét érintő feladat- és információ megosztást jelent a két fél között. A HENT és a JAF lépése egy fontos megnyilvánulása annak, hogy szükség van a két szféra összekapcsolására, ahhoz, hogy a szellemi tulajdon védelmet érintő problémákat hatékonyan oldhassák meg. Az együttműködés aláírásával ezért a felek fő célja volt, hogy a szellemi tulajdon-jogok megsértése elleni fellépés hatékonyabbá váljon, a közös munka könnyebbé váljon, a lakosság tudatosság növelését és a szellemi tulajdonvédelmet érintően a tapasztalatok kölcsönös megosztásával.

 

Vállalások, munkamegosztás

A HENT vállalta, hogy a JAF képviselőjét bevonja tudatosságnövelő munkacsoportjainak tevékenységébe és javaslattételi jogot ad a JAF részére a szerzői jogsértések visszaszorítására tett lépéseket érintően. A két szervezet együttműködésük keretében kölcsönösen megosztja egymással a szerzői jogsértésekre vonatkozó elemzések, kutatások eredményeit, amelyek a közös problémamegoldás alapjait képezik.

Az együttműködés elindulása sikerként könyvelhető el a JAF céljait tekintve, hiszen a Testület egyik alapvető célkitűzése a lakosság széleskörű tudatosságnövelése, amely az együttműködés keretében a tervek szerint egyszerűbben, hatékonyabban valósul majd meg, hiszen az állami szervek fellépésével a szerzői jogsértések ügye nagyobb legitimitást ér el a társadalom szemében. A hosszú távú, eredményes együttműködés megvalósítására mindkét félben meg van a hajlandóság, illetve az ambíció.

Nyomtatott sajtó

2016-os cikkek

A Gyártástrend 3. számában megjelent cikk

2015-ös cikkek

Az Autótechnika magazin 11. havi számában megjelent cikk

Az Autótechnika magazin 7. havi számában megjelent cikk

2014-es cikkek

Az Inter Cars magazinban megjelent cikk (2014.09)

  

Autótechnika újságban megjelent cikkek

  

 

  

 

2013-as cikkek

Autótechnika újságban megjelent cikkek

  

2012-es cikkek

Autótechnika újságban megjelent cikkek

   

 

  

2011-es cikkek

Autótechnika újságban megjelent cikkek

   

 

   

 

 

2010-es cikkek

Autótechnika újságban megjelent cikkek

   

 

  

2009-es cikkek

Autótechnika újságban megjelent cikkek 

 

Jogvédett termékek

A JAF a Nemzeti Adó-és Vámhivatallal (NAV) történő együttműködése jegyében létrehozta weboldalát és azt a hiánypótló szakma specifikus adatbázist, amely a gépjárműipari szoftvereket, szakkönyveket tartalmazza.

A jogvédett tartalmak sora rendszeresen bővül, 2011. negyedik negyedévében például a Haynes Publishing kiadó autós- motoros könyveivel, ami több mint 1500 tételt jelent. A NAV elégedettségét mutatja az a tény, hogy 2011. októberében a Bűnügyi Főigazgatóság körlevélben tájékoztatta nyomozóit az oldal létezéséről és felhívta a figyelmet annak, használatának előnyeire.

A JAF komoly lépést tett tagjai jogainak érvényesítése érdekében ezzel, hiszen ha a nyomozók meg tudják állapítani, hogy a termékek, melyeket a kezükbe vesznek legálisak-e, sokkal magabiztosabban és gyorsabban léphetnek fel a jogsértők ellen.

A JAF egyúttal tájékoztatta a jogvédett termékek menüpontról mindazon igazságügyi szoftverszakértőket is, akiknek az elérhetőségei a kormányoldalon publikusak. A kezdeményezést többen támogatják. Akadt olyan szakértő is, aki felajánlotta segítségét az oktatások megtartására, illetve a többi szakértő elérésével kapcsolatosan.

A jogvédett termékek menüpontot elsősorban a bűnüldöző szervek (NAV Adó, NAV Bevetési, NAV Bűnügyi, NAV Repülőtéri Főigazgatóságok, ügyészségek, stb.) támogatására hoztuk létre. Azonban a látogatók, az autó tulajdonosok és autóvezetők is hasznos információkat találhatnak adatbázisunkban, megtudhatják például, melyik terméket hol, milyen feltételekkel vásárolhatják meg.

Szerzői jogi tananyagok

Műszaki vizsgabiztosok szerzői jogi oktatása

A JAF tagjai számára a középiskolai attitűdfelmérés során vált egyértelművé, hogy a szerzői jogi oktatást meg kell kezdeni. Azonban nem lehet arra várni, hogy a felnövekvő generáció kezdjen a járműfenntartó szakmában dolgozni. Éppen ezért a felnőttoktatás kérdésére terelődött a figyelem.

A testületi tagok egyetértenek abban, hogy a műszaki vizsgaállomásokon dolgozó vizsgabiztosok továbbképzése az elsődleges cél, hiszen ők vannak ott a vizsgabázisokon, ők találkoznak a járműtulajdonosokkal, járművezetőkkel.

A testületet ebben a témakörben támogatta az Autószerelők Országos Egyesülete, az Európai Autószervizek Magyarországi Egyesülete és a Gépjármű-Márkakereskedők Országos Szövetsége is.

A testület Dr. Bendzsel Miklós a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) elnökének támogató levelével együtt kereste meg 2011. februárjában a Nemzeti Közlekedési Hatóságot (NKH) e témában.

Mikulás Róbert, az NKH Stratégiai és Módszertani Főigazgatóság Közúti Jármű Főosztály vezetője azonnal az ügy mellé állt, támogatásáról biztosította a testületet. Felkérte a HENT-et és a Járműipari Adatbázis Forgalmazókat a szerzői jogi tananyag és vizsgatételek elkészítésére.

A szerzői jogi oktatáshoz csatlakozott a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) is és Almási Gyula a Szellemi Tulajdonjog-védelmi Osztályának vezetője pedig a tankönyv írásában is aktív szerepet vállalt.

A 2011. november 15-én indult vizsgabiztos képzésen a NAV Szellemi Tulajdonjog-védelmi Osztálya biztosítja a szerzői jogokkal kapcsolatos oktatást.

A NAV Vám Főosztály (együttműködve a NAV több más osztályával) 2012-ben kezdte el készíteni a műszaki vizsgabiztosok számára azt az oktatófilmet, mely kiválthatja a NAV személyes jelenlétét az oktatásokon. 2013. április 24-én, a JAF Szellemi Tulajdon Világnapja alkalmából tartott sajtótájékoztatóján került átadásra a kész okatófilm. A filmet elsősorban a járműfenntartó szakma számára készítették, de külön kérésre megküldjük a szakmai középiskolák számára is.

Ezúton is köszönjük a támogatást Mikulás Róbert úrnak (NKH), Dr. Bendzsel Miklós úrnak (SZTNH), az Autószerelők Országos Egyesületének, az Európai Autószervizek Magyarországi Egyesületének és a Gépjármű-Márkakereskedők Országos Szövetségének. Külön köszönettel tartozunk a fáradhatatlan munkájáért Almási Gyulának (NAV) és Tóth Zitának (HENT). A NAV oktatófilmjének elkészültében elvitathatatlan szerepe volt Gróf Andreának, Németh György alezredes úrnak, illetve Torda Csaba ezredes úrnak, a NAV Vám Főosztály vezetőjének. - 2013.

További cikkeink...

  1. Letölthető dokumentumok