Híreink

„Feketéző” műhely

800 milliós fogás egy panelben

Újabb szervizek nagyító alatt

A magyar hatóságok is élen járnak az IP jogsértések megfékezésében

3/2023 Közgyűlés

Akár 20 ezer eurós bírságot is kiróhatnak az AdBlue emulátor használatáért az EU-ban

Az SCR-rendszerrel (szelektív katalitikus redukcióval) felszerelt motorok és az emulátorok használatával járó AdBlue-reagens hiányát Spanyolországban komolyan büntetik.

Akár 20 ezer euró (közel 6,5 millió forintnyi) bírság isot kiróhatnak érte – tájékoztat a szervezet. Ezt a bírságot a jelenleg hatályos levegőminőségről és környezetvédelemről szóló törvény írja elő.

Ahogy a szövetség hangsúlyozza, a tisztességtelen AdBlue gyakorlatok kedvezőtlen hatással vannak a környezetre és a tisztességes versenyre a közlekedési piacon.

Az AdBlue manipuláció miatt az első büntetéseket már kirótták

A spanyol rendőrség idén májusban már példáértékűen hatalmas büntetést szabott ki az SCR rendszer manipulálásáért. Tudela város közúti rendőrei megállítottak Cintruénigo-ban egy teherautó sofőrt, aki éppen Németországból Madridba tartott. A járművezető 9000 eurós büntetést kapott egy olyan emulátor használatáért, amely a normális AdBlue fogyasztást változtatta meg. A helyi rendőrség a Twitteren is beszámolt az esetről, ahol azt is kiemelték, hogy az AdBlue adagolás megváltoztatása az egyik legsúlyosabb pénzbírságot vonja maga után.

A bírságok Hollandiában is igen komolyak

A hollandok isrászálltak a fent említett manipulációkra. A Natuur en Milieu Egyesület (Természet és Környezet Egyesület) felszólította a holland kormányt, hogy alaposan vizsgálja ki az ilyen ügyeket, és súlyos büntetéseket szabjon ki a tisztességtelen társaságokra. Ezek a típusú csalások Hollandiában illegálisak. Kétéves börtönbüntetésre vagy 20 ezer eurós bírságot kaphat az, aki a tehergépkocsi füstgáztisztító rendszerével játszik.

Ellenőrzések az Egyesült Királyságban

2017-ben több hónapon keresztül tartó ellenőrzéssorozat alkalmával több mint 300, AdBlue-val manipuláló teherautót kaptak el a brit hatóságok. A brit ügynökség, a DVSA beszámolója alapján tavaly az augusztus-novemberi időszakban a hatóságok 3735 járművet ellenőriztek az AdBlue manipulációja miatt. Minden tizenkettedik teherautóban a hatóságok találtak egy SCR (szelektív katalitikus redukció) kikapcsoló készüléket – tájékoztat a brit commercialmotor.com portál.

A hatóság alkalmazottai 10 napot adnak a fuvarozó vállalatnak vagy a járművezetőnek az AdBlue emulátor eltávolítására, amennyiben bebizonyosodik a manipulálás.. Ha az adott határidőn belül az SCR rendszer működését nem állítják helyre, a bűnös bírságot kap, ami 300 font (kb.105 ezer forint), és a járművet kivonják a forgalomból.

Forrás:trans.info - Hegedűs Csaba (2018.08.23.)